Cassoulet
Af Frank Hansen
I anledning af regeringsskiftet, er det tid for almindelige indbyggere af Danmark at
fråse lidt. Det skal selvfølgelig ske i respekt overfor de mange millionærer der nu
strømmer til psykologer og psykoterapeuter for at få behandlet deres skatskræk,
deres lavindkomstfobi, eller onde drømme om fællesskab og udbyttedeling.
I dagens anledning vil jeg foreslå en lun gryderet af anselig størrelse – rigtig
weekendmad. Det ta’r en helvedes tid og resultatet bliver derfor fantastisk.
Vi skal ha’ cassoulet og nu skal du se en ingrediensliste der vil noget
Først skal du gøre hvide bønner klar:
1 kg hvide bønner, lagt i blød natten over i vand – smid vandet ud.
300 g saltet eller røget flæsk
2 gulerødder, skåret i mindre stykker
1 stort løg stukket med 6-8 nelliker
1 dåse flåede tomater
2 knuste fed hvidløg
1 bouquet garni (persillestilk, laurbærblad, timian)
og alt det andet
ca. 700 g svinekød, skåret i passende stykker
6-8 små, krydrede, kødfulde pølser af
svinekød eks. kålpølser.
3-4 hvidløgspølser
ca. 1/2 kg ande- eller gåseconfit, eller 1 stykke til hver
1 spsk. gåse- eller andefedt (fra confit’en) Eller brug en hel and på et par kr. som du
selv tilbereder
2 hakkede løg
6-8 fed hakket hvidløg eller hvad du kan li’
1 dåse flåede tomater – måske 2.
1 liter god bouillon
1 bouquet garni
salt og friskkværnet peber
rasp
6 julebryg*
Nu gør du sådan her
Bønnerne: Kom de udblødte bønner i en stor gryde sammen med de resterende
ingredienser, der hører til bønnerne. Tilsæt vand, så det står ca. en 4-5 cm over
indholdet, og kog roligt under låg, til bønnerne er møre (ca. 1 – 1½ time De skal være
helt kogt). *
Kødet: Opvarm gåse- eller andefedtet i en sauterpande, og brun svinekødet over
middelvarme. Tilsæt løg og hvidløg, og lad dem stege med, til de er klare.
Kom tomat, salt, peber og bouquet garni i sauterpanden, og dæk det hele med
bouillon - prøv om halvdelen er nok. Lad det simre under låg i ca. 1 time.*
Brun pølserne forsigtigt i lidt fedt og lad dem simre med svinekødet i de sidste 10
minutter. Pølserne kan, deles i mindre stykker. Brug endelig pølser af bedste kvalitet.
Ikke et eller andet ubestemmeligt vegetarprodukt uden kød - gå til slagteren! Det er
lødig mad vi laver i dag. De små kødfulde kålpølser, man kan få i visse
supermarkeder, kan godt bruges. De kommer fra en eller anden sønderjysk
pølsefabrikant – og der er tilsat kød i uhørte mængder.*
Varm ovnen op til 180 grader. Fjern bouquet garni og løget med nellikerne fra
bønnerne og kasser det. Del det salte flæsk i mundrette stykker.
Tag et ildfast fad med høje sider eller en stor støbejernsstegegryde - der skal kunne
være både bønner og kød. Gnid tingesten med et fed hvidløg. Kom halvdelen af
bønnerne i fadet. Tilsæt alt kødet, også ande- eller gåseconfit’en direkte fra dåsen,
eventuelt delt i mindre stykker, og dæk så med de resterende bønner.*
Bruger du rigtig and, så parter dyret i 8-10 stykker og knald dem af i en bradepande
under grillen. De må ikke være sorte – men tæt på. Og så op i gryden med dem
Al væden fra kødet skal med, og evt. også lidt mere bouillon. Det er vigtigt, at
cassouleten er temmelig våd i det. Lad fadet bage i ovnen i ca. 2 timer ved ca. 180
grader. Undervejs vil der danne sig en let skorpe på overfladen, den røres ind i retten
et par gange. Hvis cassouleten begynder at virke tør, så tilsæt ekstra bouillon.**
Efter et par timer drysses med lidt rasp, og fadet sættes tilbage i ovnen, til overfladen
er sprød. Server den rygende varm og måske med din ynglingssalat (ikke
makrelsalat!!)
Nu vil du vel undre dig over at denne opskrift er komplet ryddet for druk; men skulle
du undervejs være faldet over en lille *, så læs note:
Her går du hen i dit køleskab og fremtryller en go’ dansk julebryg. Af med hatten, op i
et glas, ned i halsen og nyd.
Her vil jeg foreslå Albanis kirke øl. Det er en frisk pilsneragtig sag med fint skum og
som er nærmest frygtindgydende afhængighedsskabende.
Hvis det er din plan at du skal gå ud som et julelys eller vælte hele hegnet, skal du i
stedet købe Willemoes årgangsjulebryg. Den er kåret som en af dette juls bedste
julebryg. Den leveres i en klædelig og chik 66 cl. flaske og holder de 10 %. – og så
kan man altid gi’ dig til katten bagefter.
Bon appetite – velbekomme